Fazekas

 

Rövid ízelítő a szakkör tervezett tematikájából:

 

  • Marokedény készítése: agyagból kézi erővel kinyomkodott edény készítése
  • Felrakásos technika: agyag hurkákból ráépített váza készítése
  • Korongozás fázisai: az agyag gyúrása, korongon való középre fogás
  • Egyszerű korongozott edény elkészítése: tányér vagy tál korongozása
  • Egyszerű korongozott edény - karcolt minta elkészítése: az előző alkalommal elkészített edény mintázása
  • Fazék készítése: a korong önálló használata
  • Tejesköcsög készítése: engóbos díszítés ecsettel
  • Boroskancsó készítése: rátett minta készítése
  • Fülezés elsajátítása: az eddig elkészített tárgyak megfülezése
  • Szivacsolás: retusálás az egész tárgy felületének engóbozása
  • Kemencerakás: kemencerakás technikái
  • Zsengélés: az égetési hőmérsékletek megismerése – az első égetés
  • Mázazás: fazekas mázak és fedőmázak használata
  • Mázas edények égetése